Recent Post

Saturday, August 27, 2016

Maklumat ketirisan FAM sudah diserah kepada Khairy - Berita Harian

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM). - BERNAMA

KUALA LUMPUR: Pemacu pena (pendrive) yang didakwa mengandungi pelbagai maklumat mengenai ketirisan dan salah laku Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sudah diserahkan kepada Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar ketika menerima kunjungan di Istana Bukit Pelangi, Johor Bahru, semalam.

Tunku Ismail yang juga Tunku Mahkota Johor (TMJ) dalam entri terkini di akaun Facebook Johor Southern Tigers, berkata beliau memutuskan menyerahkan pendrive itu kerana tidak mahu mempunyai sebarang masalah dengan FAM.

Pada Julai lalu, Tunku Ismail mendakwa mempunyai bukti mengenai salah laku yang berlaku dalam FAM dan menegaskan sudah tiba masanya penyokong bola sepak tanah air melihat dan membuat penilaian sendiri.

'Pendrive' berkenaan, kata beliau diberikan oleh sahabat berkedudukan tertinggi di Kuala Lumpur yang mengandungi maklumat dan aktiviti dalam FAM.

"Ia mengenai ketirisan penjualan tiket perlawanan akhir Piala FA dan Piala Malaysia, orang media yang FAM selalu gunakan termasuk bekas pemain di Malaysia, duit kelab yang diambil oleh FMLLP (Usahasama Liabiliti Terhad Bola Sepak Malaysia) dan diberikan kepada FAM serta laporan audit yang merepek," katanya.

FAM selepas itu menegaskan pihaknya sedang meneliti secara terperinci dakwaan berhubung penyelewengan itu termasuk mengadakan beberapa perbincangan lanjut.

Mengulas lanjut Tunku Ismail dalam akaun Facebook berkenaan bagaimanapun berkata, FAM bukan masalahnya sekali gus mahu menumpukan perhatian kepada kelab kecilnya, JDT.

Selain itu, dalam pertemuan dengan Khairy, antara topik dibincangkan adalah berkaitan program pembangunan belia dan berkongsi pendapat mengenai isu semasa terutama membabitkan sukan bola sepak.

Read more ...
Blogger Widgets

Bengkel Jadi Pengacara Majlis Rasmi, TV & Radio Bersama Halim Othman

YouGo Training & Media Consultancy (YouGo) dengan kerjasama Arte Academy melancarkan program "Workshop Pengacaraan Majlis Rasmi, TV dan Radio Bersama Halim Othman" yang mensasarkan orang ramai yang berminat untuk melonjakkan kemahiran mereka dalam bidang pengacaraan. Bengkel Jadi Pengacara Majlis Rasmi, TV & Radio Bersama Halim Othman PELANCARAN "WORKSHOP PENGACARAAN BERSAMA HALIM OTHMAN" "Ini merupakan program pertama anjuran YouGo bersama Halim Othman," kata CEO YouGo, M.Zulkifli. "Kami percaya workshop ini dapat menarik minat semua yang bercita-cita menjadi pengacara yang serba boleh dengan identiti tersendiri." "Melalui workshop ini, saya bakal berkongsi pengalaman saya sebagai pengacara hampir 25 tahun dengan peserta-peserta yang ingin mengasah bakat pengacaraan mereka," kata Halim Othman, yang kini mengacara program "Planet Sukan" di TV1 dan juga "Suria Pagi" di SuriaFM. "Saya akan memberikan tip-tip praktikal dalam segala aspek bidang ini, termasuklah audisyen, penampilan diri, penulisan skrip dan penjagaan suara." Peserta-peserta boleh memilih antara dua tarikh yang ditawarkan iaitu 24 September atau 15 Oktober dan workshop sehari ini (9 pagi-5 petang) akan diadakan di premis Arte Academy, B-1-2, IOI Boulevard, Jalan Kenari 5, Bandar Puchong Jaya, Puchong. YouGo juga menawarkan harga istimewa RM299 untuk setiap peserta, jika pendaftaran dibuat sebelum 31 Ogos 2016. (Harga biasa RM350). Mereka yang berminat boleh hubungi talian 012-3456055 / 03-8659 7534 atau emel info@yougotraining.com / info@arteacademy.com Mengenai YouGo Training & Media Consultancy YouGo Trainin g & Media Consultancy (YouGo) ditubuhkan pada tahun 2016 dan menawarkan pelbagai program latihan dalam industri kreatif dan media. Alamat: YouGo Training Media & Media Consultancy F-2-5, Jalan GC3 Glomac Cyberjaya, Persiaran APEC Cyberjaya 63200 SELANGOR

Related

Komen via Facebook

Komen

— 222 Bacaan
Read more ...

Guna Telefon Bimbit Ketika Memandu, Anggota JPJ Disaman, Ditukar Dan Bakal Dikenakan Tindakan Tatatertib

Sejak beberapa hari lalu tersiar di laman sosial beberapa keping gambar yang memaparkan seorang anggota peronda Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menggunakan telefon ketika memandu.

Pihak JPJ dalam satu kenyataan telah mengambil tindakan tegas terhadap anggota berkenaan di mana satu saman telah dikeluarkan sendiri oleh Pengarah Penguatkuasa jabatan itu sendiri.

"Siasatan serta-merta mengenai perkara itu dibuat dan jabatan mengesahkan kebenaran maklumat itu, anggota itu juga sudah ditukarkan ke bahagian lain serta dirujuk kepada lembaga tatatertib kerana mencemarkan imej jabatan untuk tindakan selanjutnya," katanya dalam satu kenyataan.

Menurut mereka, JPJ tidak akan berkompromi dengan mana-mana individu dalam kes kesalahan undang-undang jalan raya.

"Jabatan sentiasa mengingatkan anggota JPJ supaya sentiasa menghormati undang-undang jalan raya dan menjadi contoh kepada pengguna jalan raya lain," katanya. - Siakapkeli.my

Ruju kan: JPJ

Read more ...

Dua beradik rentung dalam kebakaran

Dua beradik perempuan rentung selepas terperangkap dalam kebakaran rumah mereka di Keningau pada kira-kira 1 pagitadi.

Menurut kenyataan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah, panggilan kecemasan diterima pada 1.13 pagi ketika rumah di Batu 27, Jalan Keningau-Tenom itu difahamkan sudah musnah 70 peratus.

"Sepasukan 11 anggota bomba dengan dua jentera dan satu kenderaan utiliti tiba di tempat kejadian kira-kira tujuh minit selepas panggilan kecemasan diterima.

"Rumah tersebut jenis separuh kekal dan sebaik bomba tiba telah 100 peratus musnah. Terdapat dua mangsa terperangkap dan mati rentung dalam rumah," katanya.

Menurut kenyataan itu, dua beradik itu dikenal pasti sebagai Vanessa Sim Suk Ling, 15, dan Jaslina Sim Suk Fah, 12.

Mayat telah diserahkan kepada pihak polis dan dibawa ke Hospital Keningau, katanya.

- Bernama

Read more ...

Friday, August 26, 2016

Nazim Othman Enggan Sahkan Berita Bakal Berkahwin Bulan Depan

Semalam, ada sumber mengatakan pasangan pelakon Nazim Othman dan Bella Dally bakal berkahwin pada 10 September depan di Kota Kinabalu, Sabah dan majlis bertandang pula akan diadakan di kediaman keluarga Nazim di Johor Bahru pada 17 September.

Berita berkenaan mencetuskan pelbagai soalan dan tanda tanya dikalangan peminat yang ingin mengetahui adakah benar Nazim akan bergelar suami pada tarikh berkenaan.

Nazim ketika dihubungi akhbar Harian Metro bagaimanapun enggan mengesahkan berita tersebut dan meminta diberikan sedikit ruang untuk mengumumkan tarikh perkahwinan mereka dalamm masa terdekat.

Insya-Allah saya akan kongsikan perkara ini dalam masa terdekat. Jika ada pihak yang sudah menerima kad jemputan perkahwinan saya sudah tentu tahu perkara ini.

Nazim turut menafikan majlis perkahwinan mereka mendapat tajaan penuh daripada beberapa pihak.

Apa-apa pun kami mengharapkan segala perancangan mereka berjalan dengan lancar.  Kalau sudah ada tarikh kongsikan sahaja, lagipun peminat hanya ingin mendoakan yang terbaik buat anda berdua. Betul tak?

Sumber Berita : Harian Metro

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.
Read more ...

Chegubard dipecat dari PKR... - AgendaDaily

Terakhir dikemaskini: 26 Ogos 2016 By WARTAWAN AGENDADAILY

Belum sempat buat laporan SPRM berkaitan isu status tanah Paya Wetland... Ayam sabung PKR yang juga bekas pemimpin pusat parti itu, Badrul Hisham Shaharin dipecat daripada PKR pagi Jumaat.

Beliau yang akhir-akhir ini membuat berbagai pendedahan dakwaan salahguna kuasa oleh Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali yang juga Timbalan Presiden PKR menerima surat pemecatan jam 10 pagi tadi.

Surat pemecatan yang bertarikh 26 Ogos, ditandatangani oleh Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli, mengesahkan pemecatan Badrul atau lebih dikenali sebagai Chegubard atas kesalahan menjejaskan imej dan memecahbelahkan parti dan seterusnya ingkar dengan arahan parti.

Menurut surat pemecatan, Chegubard dipecat selepas meneliti bukti dan laporan yang diserahkan kepada Lembaga Disiplin dan mesyuarat Jawatankuasa Disiplin bertarikh 4 Ogos 2016, yang telah membuat keputusan untuk memecat beliau daripada menjadi anggota parti sejajar dengan peruntukan dibawah Fasal 41.7 Perlembagaan parti.

Beliau turut diingatkan bahawa tidak benarkan menjalankan atau membuat apa-apa aktiviti atas nama parti atau membuat apa-apa kenyataan menggunakan nama parti.

Bagaimanapun, Chegubard yang juga pengasas pertubuhan Solidariti Anak Muda Malaysia (Samm) diberi tempoh 14 hari untuk mengemukakan rayuan kepada Majlis Pimpinan Pusat (MPP) untuk pertimbangan.

Dalam satu tindakan balas, Chegubard mengkritik keputusan pusat pimpinan yang memecatnya.

"Kena ingat saya duduk dalam kelambu bukan sekadar ruang tamu PKR... Dapat email pagi ini setelah semalam menolak pujukan terakhir... 3 petang ini SPRM Putrajaya," katanya dalam posting terbaharu di Facebook.

Untuk rekod, Chegubard tidak pernah sehaluan dengan Azmin, dimana pernah mendakwa timbalan presiden itu menggunakan nama partinya untuk kepentingan peribadi.

Terkini, Chegubard mendedahkan bahawa Azmin menyalahguna kuasa dalam isu penukaran status sebidang tanah di Paya Indah Wetlands.

Beliau juga akan menyerahkan segala bukti berkenaan isu tanah tersebut kepada SPRM, 3 petang Jumaat di PutraJaya.-26/8/2016

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Read more ...

Ulasan Penonton Filem KUBO & THE TWO STRINGS

Ramai berpendapat filem KUBO & THE TWO STRINGS sememangnya akan digemari oleh kanak-kanak. Namun, tidak kurang yang mengatakan filem ini akan digemari juga oleh orang dewasa. Apa-apapun jom kita baca dulu apa pendapat penonton.

So Kubo is the main character, a boy, caught in the fight between his parents and the people from the Moon Kingdom… His mother came from the Moon Kingdom and fell in love with a mortal man so the grandfather wants to teach her a lesson by going after Kubo…

The father sacrificed himself so that both the mother and child could escape… however, the past caught up to them and Kubo has to defend himself against powerful enemies…

Sounds good on paper but the finale is a bit of a letdown… the events leading up to the final showdown bukan main gempak lagi… huhu…

There are a number of surprises that makes it a pleasant viewing… the voice work is good… and there were a few funny moments as well as touching moments but the momentum was killed and kinda let everything down a little bit…

Sebuah filem stop motion animation terbitan Laika yang menggunakan suara Art Parkinson, Charlize Theron, Matthew McConaughey, Ralph Fiennes, Rooney Mara dan George Takei untuk menghidupkan karakter fantasi ini.

Filem ini dimulakan dan diakhiri dengan monolog karakter utamanya, Kubo. Bermaksud, keseluruhan filem adalah cerita Kubo yg disampaikan kepada penonton.

Cerita Kubo ini adalah mengenai pengembaraannya mencari baju pelindung pahlawan berani, Hanzo. Di dalam pengembaraannya itu, Kubo juga mengetahui tentang dirinya dan takdir yg menanti beliau.

Bersama Kubo di dalam pemgembaraannya ialah si Monyet dan Si Kumbang yang banyak membantu Kubo dari bahaya. Kedua2 binatang ini sebenarnya mempunyai rahsia. Nak tau kena lah tgk…

Stop motion filem ini sgt amazing, voice over pelakonnya berjaya di bawa dgn sgt berkesan serta penceritaan yg mudah difahami. Cuma momentum penceritaan yg baik dari awal dan tengah penceritaan berakhir dgn sedikit let down. Penonton seperti dijanjikan sebuah epik pertempuran ttp tidak kesampaian.

Overall, filem ini boleh di berikan 3 setengah bertih jagung.

p/s : bab2 pengorbanan utk yg tersayang mmg sgt menyentuh perasaan.

TQ Budiey Isma dan budiey.com

Mazran Achik

Ulasan ringkas saya mengenai filem Kubo yang berlangsung di One Utama. Filem mrngisahkan seorang budak bernama Kubo yang mempunyai kebolehan luar biasa mengawal pergerakan kertas dan objek menggunakan gitar. Beliau juga menjayakan misi untuk mencari baju kebal, helmet dan pedang dibantu oleh kumbang dan monyet. Saksikan di pawagam bagaimana kubo menyelesaikan misi mendapatkan semua perisai dan menghalang perbuatan jahat datuknya. Terima kasih Budiey Isma dan Cyrill Hassan di atas jemputan premier ini. Keseluruhannya saya bagi 3.5 bintang.

Hazique

Ulasan ringkas tentang filem Kubo and the two strings. Sebuah filem animation yang dari yang lain. Seni animasi visualnya sangat unik. Plot ceritanya yang lebih serius dan menyentuh hati pastinya menarik ditonton oleh semua lapisan usia. Thank you Budiey Isma kerana menjemput ke tayangan premiere ini dan penganjur www.budiey.com

Aiman Aliyah

Seperti dijanjikan… terima lah rebiu dari saya. Filem ini berbeza dari filem animasi yg lain. Filem berbentuk "stop motion animation" ini mmg menarik dan punya kelainan. Berdurasi 1jam 42minit dgn barisan pelakon Art Parkinson (Kubo), Charlize Theron (Monyet), Matthew McConaughey (Kumbang), Ralph Fiennes (Raja Bulan/Datuk Kubo) dan dibawah arahan Travis Knight.

Kubo and the Two Strings mengisahkan perjalanan hidup seorg kanak2 yg kehilangan sebelah matanya akibat angkara raja bulan yg juga datuk nya dan makcik2nya yg inginkan Kubo bersama2 mereka di alam bulan dan bintang.

Demi ibunya, Kubo yg juga seorg penglipur lara berbekalkan alat muzik magika di kampung berhampiran, dilarang sama sekali untuk pulang di waktu malam. Ini kerana dikuatiri makciknya akan dapat menjejaki Kubo dan mengambil sebelah lg matanya supaya Kubo tidak dapat merasai kasih sayang, simpati, kesedihan dan byk lg.

Namun pada suatu hari, ibunya telah tewas semasa bertempur dgn makcik Kubo. Kemudian muncul si monyet dan kumbang yg ditugaskan untuk menjaga Kubo dalam misi pencarian pedang yg tak patah, perisai badan dan helmet perisai untuk menghapuskan Raja Bulan dan makciknya.

Berjayakah Kubo dalam misi pencarian nya? Dapatkah Kubo menewaskan Raja Bulan dan makciknya? Saksikan filem Kubo and the Two Strings di pawagam berhampiran mulai 25Ogos2016.

Saya beri 4*/5 untuk filem yg menarik ini. Terima kasih yg tak terhingga buat Budiey IsmaCyrill Hassan dan blog Budiey.com kerana menganjurkan Tayangan Premiere ini.

Wahida Alidrus

Kubo ni kisah budak jepun yg ada gitar magic. Everytime dia petik gitar dia kertas kecik2 dia akan terbang jadi bentuk2 binatang macam kita buat origami tu lah… Alkisahnya… mak Kubo ni ada super magic yg powerful sudah jatuh cinta dgn seorang warrior …bapak dia murka smpi nakbunuh… cinta terhalang la katakaaannn.. so tercampaklah kubo dgn mak dia kat satu tempat… Dipendekkan cerita makcik2 kubo dgn tok dia dok cari depa nak bunuh bagi mati buang … depa pun lari… pehtu mak kubo plk jadi monyet… terjumpa plk kumbang jadian yg rupa2nya bapak kubo… dah kartun kaaannn 😅😅😅 pi tgk la haihhh letih nak cerita perabih! I bagi 2 stengah bintang.

Syamz Ismail

Semalam saya dah pun memenuhi jemputan ke Premieres movie Kubo and the Two Strings.. Let's do this in english this time..

Kubo is a boy who only has lost his father (Hanzo), killed by his mother's father because Hanzo has greater power than him.This movie is not a normal cartoon movie mind you..

But it is a straightforward movie, with some family values in it.. Catch this movie in your nearby theatres starting 25 August..Overall, it is a nice movie.. I give this movie a 4🌟 out of 5🌟.. Thank yoBudiey Ismaey for hosting this premieres!

Read more ...

Popular Posts

Berita Harian

Malaysia Kini

Mypotnews Links

Submit ExpressFree Webmaster Tools
Ping search engines.

Contact Form

Name

Email *

Message *